Ingen drøm uden Øngdommen

– mindre snak – mere handling og de unge med ind i foreningen

Lørdag den 7. marts 08.30 - 09.30

Tre unge repræsentanter giver deres bud på:

Hvordan oplever jeg, at unge (økologer) gerne vil have, at økologien skal udvikle sig?
Hvilken organisering af unge, oplever jeg, at der er brug for i økologien, for at vi kan flytte økologien – og få mere og bedre?

De tre er:

Mette Dahlgaard Jensen

Med en bachelor i Sundhed & Ernæring i bagagen begyndte Mette i kokkelære hos Aarstiderne i 2007 og var derefter hos Bo Bech på Paustian i næsten tre år. Herefter var Mette i New York, hvor hun arbejdede på den franske restaurant Daniel, og så hjem til Søllerød Kro, hvor hun er udlært fra under Jakob de Neergaard. Mettes gastronomiske rejse fortsatte på Geist, hvor hun var køkkenchef i 5 år, inden Tivoli-restauranten Gemyse kom ind i billedet. I dag er Mette gastronomisk chef i Gemyse, hvor hendes store passion for grøntsager får lov til at leve i sit eget univers. Et sted, hvor det simple og nære er i højsædet, og hvor forarbejdning og identitet er hverdag.

Mette elsker kål og fennikel og hader endivie og overkogte grøntsager. Mange vil sige om Mette, at hun har en holdning til alting, men det er, fordi hun gerne vil det bedste altid, og fordi grøntsager skal have lov til at danse på tallerkenen.

Mettes ønske for Gemyses have og restaurant er, at det skal være et varmt og gæstfrit sted at besøge. Seriøst, men uprætentiøst. Et åndehul midt imellem gynger og karruseller. Gemyse skal være et sted i udvikling, hvor der kan skabes et rum for bæredygtighed og økologi gennem enestående oplevelser. Hvor der indbydes til både fest og bål.

Sandra Villumsen

Sandra er fra 1984. Siden 2015 har Sandra været medejer af Farendløse Mosteri, der danner rammerne for et producentfællesskab af 6 mindre fødevarevirksomheder, og et bofællesskab bestående af 7 voksne og 2 børn. Hver forår-sommer driver Sandra grøntsagsproduktionen på gården i Market Garden-style, og afsætter til private, restauranter, højskoler mm. I efterår-vinter laver Sandra æblemost og cider og passer plantagen, sammen med Jens og Simon. Jordbruget er midlet til forandring, især klimamæssigt. Sandra mener, at vi har brug for at give jorden ro, og forstå den meget bedre, så den igen kan rumme tonsvis af kulstof, vand og liv, og dermed bære en naturlig fødevareproduktion i fremtiden - og vi har brug for, at de unge vil tage del i dette vigtige og lærerige arbejde. Derfor er Sandras virke på gården altid forlænget i tiltag, der rækker ud over os selv. Sandra har bl.a. været initiativtager til højskoleopholdet ’Det Lille Jordbrug’ og Netværket Regenerativt Jordbrug. Sandra er uddannet fra Lund Universitet på det internationale Bæredygtigheds Institut, LUCSUS.

Andreas A Krogh

Andreas er 26 år og nu landmand ansat på Stenalt Gods. Andreas er født og opvokset på et økologisk landbrug i Sydvestjylland, hvor der på sigt arbejdes i et generationsskifte.

Andreas har taget almen studentereksamen (STX) inden landbrugsskole og haft studenterindgang på Gråsten og tog så 2 hovedforløb og siden produktionsleder i Aarhus.

Ifht. Generationsskifte er der intet bindende endnu. Men der arbejdes med en 5-10 årig horisont, og hvis det ender med generationsskifte, så forventer Andreas at arbejde videre alene det som udgangspunkt.